Een groeiende beweging naar Limburg!

Op 18 januari jl. vond de persconferentie plaats in Kasteel Eyckholt, inzake de ONTHULLING VAN HET NIEUWE LIMBURGSE STREEKPRODUCTEN KEURMERK binnen de prachtige gewelven van Kasteel Eyckholt in Roosteren. Het is hét kenmerk voor Limburgse streekproducten, welke (ambachtelijk) worden gemaakt uit de regionale oogst op een locatie in onze provincie. Het Regionaal Voedselsysteem wordt gesteund door Rabobank, Visit Zuid-Limburg, Provincie Limburg en de LLTB!

Het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg (RVS-ZL) maakt sinds de oprichting twee jaar geleden een opmerkelijke groei door. In 2024 zet RVS-ZL vastberaden koers en maakt een groeiende provinciale beweging. Regionaal Voedselsysteem Limburg (RVS-LB) is een feit. Deze uitbreiding is het resultaat van een collectieve, integrale samenwerking en inspanning op het gebied van duurzame landbouw, landschap en milieu, toerisme en economie.

Het Regionaal Voedselsysteem geeft een impuls aan lokaal en regionaal ondernemerschap en verbindt mensen in gemeenschappelijke trots. Het is een transparant samenwerkingsverband van schakels uit de regionale voedselketen, overheid, toerisme en onderwijs en bestaat uit deelnemers, partners en ambassadeurs. Het initiatief heeft tot doel om gezonde, voedzame producten van eigen bodem in de markt te zetten en toegankelijk te maken voor iedereen in de regio. Duurzaamheid, lokale productie en gemeenschapsgerichte initiatieven die de band tussen producenten, verwerkers, consumenten en het milieu versterken zijn van grote waarde en het biedt consumenten de mogelijkheid om te genieten van heerlijke, hoogwaardige streekproducten met een eigen verhaal.

Het leven is goed in Limburg.
Waar de boer zijn glooiende 
akkers bewerkt en de bakker met trots zijn ambachtelijke broden bakt. Waar de fruitteler zijn fruit plukt en verwerkt tot vloeibaar goud… Van kaasboer, spelt teler tot wijnproducent… In onze gehele provincie verbouwen, telen, oogsten, verwerken en verkopen gedreven vakmensen met trots hun verrukkelijke producten van het land.

PROGRAMMA donderdag 18 januari:

12:45 – 13:00 uur  
Ontvangst

13:00 – 14:15 uur
Presentatie in Grote kasteelzaal Eyckholt en onthulling nieuw keurmerk Streekproduct Limburg. De middag wordt voorgezeten door dagvoorzitter Jules Coenen.

Sprekers aan het woord:
Roel Schutten, Directeur Transitie Leefomgeving Imagro
Merijn Luijkx, Expert agrarische innovatie & verduurzaming Rabobank 
Ria Joosten, Directeur Joosten Catering  
Etiënne Hochs, Bestuurslid en voorzitter Regionaal Voedselsysteem

14:15 – 14:30 uur
Persmoment

14:30 – 15:30 uur
Afsluiting met borrel, met diverse streekproducten hapjes welke door de aanwezigen werden geproefd, zoals:

  • De vlaaien > bakkerij Mestrom, gemaakt van spelt van de limburgse heuvels
  • Soepje van oesterzwammen > van Zwamburg (helaas stopt hij per 1 februari met zijn diensten)
  • Crostini met Limburgse Heuvelland ham > ham van slagerij Kusters in Margraten
  • Creme Brulee van geitenkaas > van Sjevraoje uit Eijsden
  • En de kaasjes (met de RVS-LB prikkers) > van Mildershoof uit Nederweert

En bij het weggaan kreeg iedere aanwezige een heerlijk brood van Frank van Eerd van de Bisschopsmolen, gemaakt met onder andere de bierborstel van Gulpener Het was een hele boeiende, bijzondere en succesvolle middag! Wij danken het team van Kasteel Eyckholt voor de perfecte verzorging van onze gewaardeerde gasten. 

LOCATIE
Kasteel Eyckholt Roosteren
www.kasteeleyckholt.nl

Ook partner of deelnemer worden? Meld je hier aan en ontmoet RVS-ZL. 

Met aandacht voor innovatie is RVS-LB trots op makers, telers, boeren en kwekers van Zuid-Limburg. Samen en daadkrachtig gezonde, voedzame producten van eigen bodem in de markt zetten, tegen eerlijke en transparante prijzen voor alle partijen uit de keten is het streven. RVS-LB verbindt, verknoopt en verkoopt…

RVS-LB
Fotografie: Gé Beurskens, Reclamebureau Magenta.