Regionaal Voedselsysteem Limburg

Lekker duurzaam

In Limburg geniet je met volle teugen. Hier bewerkt de boer zijn akkers met passie en kneedt de bakker trots zijn ambachtelijke broden. De takken van de perelaar buigen onder een rijke oogst, terwijl verse asperges rijpen in de Limburgse bodem. In nabije kassen floreren de meest verse paprika’s en je favoriete stukje vlees haal je gewoon om de hoek. Hier geniet de brouwer van zijn donkere biertje, proevend dat ‘t goed is. Gedreven mensen verbouwen en telen, oogsten, verwerken en
verkopen er met volle overgave verrukkelijke producten van eigen land.
Limburg op haar best.

Culinair genieten

Limburg is het meest Bourgondische stukje Nederland. Dat zie je. Dat voel je. Dat proef je. In het kleurrijke landschap, de uitgestrekte weiden en strakke aspergevelden, de vers bewerkte akkers, heuvels met wijnranken en bloeiende fruitgaarden. In de unieke diversiteit aan flora en fauna, langs de kronkelende Maas die in alle windrichtingen meandert en de graanvelden die het landschap bedekken onder een goudgele deken. En ook bij de vele restaurants, cafés, terrassen, evenementen en zeker tijdens de Vastelaovend. Hier worden toeristen met grenzeloze gastvrijheid uitgenodigd om te genieten van lokale en regionale culinaire tradities.

Fris perspectief

Limburg biedt een krachtig tegengeluid in deze tijd van schaalvergroting en prijsconcurrentie. Consumenten en toeristen zoeken naar authentieke belevingen, verrassende eet- en drinkervaringen, bijzondere smaken en producten met een eerlijk verhaal. Een uitgelezen kans die we samen benutten via het Regionaal Voedselsysteem Limburg.

Regionaal Voedselsysteem Limburg

Een samenwerkingsverband tussen schakels uit de regionale voedselketen, overheid en onderwijs. Het Regionaal Voedselsysteem Limburg zet lekkere, voedzame producten van eigen bodem in de markt. Tegen een eerlijke en transparante prijs voor alle partijen in de keten, van boer en bakker tot restaurateur en winkelier. Betaalbare producten, duurzaam doordat ze binnen de eigen regio blijven, kenmerkend door streekeigen recepturen, en vanzelfsprekend bourgondisch omdat ze direct van de rijke Limburgse grond komen.

De Limburgse Smaakzegel

Authentieke Limburgse producten zijn te herkennen aan het Limburgs Streekproduct logo dat op de verpakkingen pronkt. Maar ook op de menukaart van een restaurant, de etalage van een verkoper, de gevel van een producent, in de boomgaarden van telers en op het land van de boer. Zo herkent inwoner en toerist de speciale verbinding met de regio en krijgt de leverancier extra aandacht en verkoopkracht.

Goed voor Limburg, de natuur en voor jou

De impact van het Regionaal Voedselsysteem Limburg gaat verder dan producent, leverancier en consument. Het stimuleert lokaal ondernemerschap en zorgt voor werkgelegenheid in de agrarische sector. Het verbindt mensen en regio’s en draagt bij aan het behoud van het kenmerkende Limburgse landschap en biodiversiteit waar zij zo trots op zijn. Bezoekers aan deze bourgondische trekpleister komen ervoor terug. Want het is genieten in Limburg.