Regionaal Voedselsysteem Limburg
Limburgs streekproduct: Lekker duurzaam
In Limburg geniet je met volle teugen van onder meer van de ambachtelijk bereide streekproducten die deze provincie Limburg te bieden heeft. In Limburg bewerkt de boer zijn akkers met passie en kneedt de bakker trots zijn ambachtelijke broden. De takken van de perelaar buigen onder een rijke oogst, terwijl verse asperges rijpen in de Limburgse bodem. In nabije kassen floreren de meest verse paprika’s en je favoriete stukje vlees haal je gewoon om de hoek bij de ambachtelijke slager. Hier geniet de brouwer van zijn donkere biertje, proevend dat ‘t goed is. Gedreven mensen verbouwen en telen, oogsten, verwerken en verkopen er met volle overgave verrukkelijke streekproducten van eigen land. In deze mooie provincie Limburg proef en beleef je streekproducten op zijn best! Klik hier HIER naar de streekproducenten en streekproducten verwerkers of klik HIER als je een Limburgse streekproduct wilt kopen.
Culinair genieten met Limburgse streekproducten
Limburg is het meest Bourgondische stukje Nederland. In het kleurrijke landschap, de uitgestrekte weiden en strakke aspergevelden, de vers bewerkte akkers, heuvels met wijnranken en bloeiende fruitgaarden. In de unieke diversiteit aan flora en fauna, langs de kronkelende Maas die in alle windrichtingen meandert en de graanvelden die het landschap bedekken onder een goudgele deken. En ook bij de vele restaurants, cafés, terrassen, evenementen en zeker tijdens de Vastelaovend. Hier worden toeristen met grenzeloze gastvrijheid uitgenodigd om te genieten van lokale en regionale culinaire tradities.
Streekproducten zorgen voor een authentieke beleving
Limburg biedt een krachtig tegengeluid in deze tijd van schaalvergroting en prijsconcurrentie. Consumenten en toeristen zoeken naar authentieke belevingen, verrassende eet- en drinkervaringen, bijzondere smaken en Limburgse streekproducten met een eerlijk verhaal. Een uitgelezen kans die we samen benutten via het Regionaal Voedselsysteem Limburg.
Regionaal Voedselsysteem Limburg zet het Limburgse streekproduct in de kijker
Een samenwerkingsverband tussen schakels uit de regionale voedselketen, overheid en onderwijs. Het Regionaal Voedselsysteem Limburg zet lekkere, voedzame streekproducten van eigen Limburgse bodem in de markt. Tegen een eerlijke en transparante prijs voor alle partijen in de keten, van boer en bakker tot restaurateur en winkelier. Betaalbare streekproducten, duurzaam doordat ze binnen de eigen regio blijven, kenmerkend door streekeigen recepturen, en vanzelfsprekend bourgondisch omdat ze direct van de rijke Limburgse grond komen.
Limburgs streekproduct en het Limburgse keurmerk / smaakzegel
Een authentieke Limburgs streekproduct is te herkennen aan het Limburgs streekproducten keurmerk / logo dat op de verpakkingen pronkt. Maar ook op de menukaart van een restaurant, de etalage van een verkoper, de gevel van een producent, in de boomgaarden van telers en op het land van de boer. Zo herkent inwoner en toerist de speciale verbinding met de regio en krijgt de leverancier extra aandacht en verkoopkracht. De Limburgse smaakzegel is een feit.
Goed voor Limburg, de natuur en voor jou
De impact van het Regionaal Voedselsysteem Limburg gaat verder dan producent, leverancier en consument. Het stimuleert lokaal ondernemerschap en zorgt voor werkgelegenheid in de agrarische sector. Het verbindt mensen en regio’s en draagt bij aan het behoud van het kenmerkende Limburgse landschap en biodiversiteit waar zij zo trots op zijn. Bezoekers aan deze bourgondische trekpleister komen ervoor terug. Want het is genieten in Limburg en van haar Limburgse streekproducten.