8 februari 2024 kook- en smaaktest Limburgse tafelaardappel

Op donderdag 8 februari jl. vond de tweede aardappel smaak- en kooktest plaats in het mooie restaurant van het Vista College in Heerlen. Het is oprecht een inspirerende plek waar je ervaart hoe jonge mensen opgeleid worden voor de horeca. Met zo’n 25 zeer betrokken gasten uit onder andere de horeca, media, aardappelsector, de WUR, Hotel Management School Maastricht en groothandels in samenwerking met Vista College en diverse producenten en verwerkers, werd het een hele mooie en bovenal smakelijke middag en avond.

De criteria en bereidingswijzen waren van tevoren ingekaderd en maar liefst zes aardappelrassen (Jazzy, Colomba, Zen, Aubaine, Otolia en Oscar) zijn getest en verwerkt in diverse (h)eerlijke aardappelgerechten door het top team van het Vista College. Het menu was geweldig samengesteld en werd met veel passie bereid. De aanwezigen hebben alle (aardappel)gerechten geproefd en beoordeeld. Om een goed beeld te krijgen hebben Pascal Lahaij (HMSM) en Patriek Doelen van Wijnrestaurant Mes Amis dit al vooraf gedaan. Zij hebben de aardapplen op kleur, consistentie, zetmeel gehalte, geur, smaak, inzetbaarheid en diversiteit vooraf getest. De resultaten hiervan werden ook gedeeld en besproken. 

Drie rassen Obaine, Otilia en Jazzy (een echte stevige allrounder) bleken uiteindelijk heel lekker en geschikt te zijn om mee te koken, te bakken, te frituren en om te pureren. Daarnaast zijn deze aardappelen geschikt voor het telen op de Limburgse löss. Uit de test bleek unaniem dat deze rassen lekker en vol van smaak waren.

Deze aardappeltest krijgt in ieder geval een vervolg. Hiervan houden we jou op de hoogte. Het is nu overduidelijk dat de diversiteit van de aardappelteelt in Zuid-Limburg verhoogd kan worden. En daarmee wellicht de kans op een unieke löss-aardappel binnen het RVS-LB!

Foto’s Jules Coenen / Jules Goossens

Met aandacht voor innovatie is RVS-LB trots op makers, telers, boeren en kwekers van Zuid-Limburg. Samen en daadkrachtig gezonde, voedzame producten van eigen bodem in de markt zetten, tegen eerlijke en transparante prijzen voor alle partijen uit de keten is het streven. RVS-LB verbindt, verknoopt en verkoopt…

RVS-LB