Vandaag vond de inspirerende “Horeca meets Agro”-tour plaats, een dag waarin de werelden van landbouw en horeca op unieke wijze samenkwamen. Onder de vleugels van LIOF, Rabobank, Limburgse Land- en Tuinbouwbond, Regionaal Voedselsysteem Limburg en Visit Zuid-Limburg maakten ruim 40 deelnemers kennis met de kracht en potentie van de Limburgse streekproducten.
De dag begon op het prachtige Kasteel Vaeshartelt.rc in Maastricht, waar de deelnemers werden verwelkomd met koffie en Limburgse Vlaai. Na een rondleiding over het landgoed, verzorgd door Robbie Marx leerden we hoe duurzaamheid en samenwerking op lokaal niveau vorm kunnen krijgen.
Vervolgens bracht de bus ons naar De Poshoof, een biologische-dynamische boerderij die met haar innovatieve teelt van lupine de toekomst van duurzame eiwitten dichterbij brengt. Hier inspireerden Marieke LamΓ©ris en AndrΓ© Jurrius van Lekker Lupine! ons met hun verhaal Γ©n een smaakvolle proeverij.
Na deze boeiende ochtend genoten we van een uitgebreide lunch bij Wijndomein dβHunes in Sint Geertruid. Tijdens de lunch nam Vitamientje (het) ons mee in hun visie op het verbinden van regionale producten met horeca. Dit verhaal benadrukte hoe cruciaal het is om niet alleen de productie, maar ook de afname van streekproducten te versterken en vraaggestuurd te werken.
In de middag bezochten we Noyer Walnoten in Noorbeek, waar pionier Christophe de Warrimont ons liet zien hoe walnoot bomen van Limburgse Heuvels een duurzame toekomst kunnen bieden. Met een proeverij van walnootproducten wist hij ons te inspireren. De dag werd afgesloten bij Boerderie Bewust in Schimmert, waar de passie voor Aberdeen Angus -runderen en een bewuste aanpak van veeteelt centraal stond.
Het versterken van de regionale voedselketen vereist niet alleen innovatie en samenwerking, maar ook eerlijke afspraken binnen de keten. Horeca, retail, overheid en instellingen moeten de handen ineenslaan en streekproducten structureel opnemen in hun aanbod. Alleen dan kunnen we werken aan een duurzamere toekomst waarin lokaal geproduceerd voedsel een centrale rol speelt.
Fotografie: Maartje Beijsens
Met aandacht voor innovatie is RVS-LB trots op makers, telers, boeren en kwekers van Zuid-Limburg. Samen en daadkrachtig gezonde, voedzame producten van eigen bodem in de markt zetten, tegen eerlijke en transparante prijzen voor alle partijen uit de keten is het streven. RVS-LB verbindt, verknoopt en verkooptβ¦