Kook – en smaaktest van de Limburgse tafelaardappel, 18 januari
Welke tafelaardappel heeft voldoende bite en groeikracht om straks als streekproduct op ons bord te belanden? In Zuid-Limburg worden op dit moment bijna alleen maar frietaardappelen geteeld. Om hier verandering in aan te brengen en om ons regionale voedselsysteem circulair te maken, test RVS-ZL samen met haar partners diverse nieuwe mogelijke aardappelrassen, voor horeca en consument. Immers als we een betere tafelaardappel kunnen telen, dan dragen we met ons allen positief bij aan een juiste balans in ons regionaal voedselsysteem. Het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg geeft een impuls en verbindt lokaal en regionaal ondernemerschap. Eten uit onze eigen regio in het seizoen, dat is de stip op de horizon…
Klik op onderstaande impressie van de kook- en smaaktest van 18 januari jl.
De bijzondere kook- en smaaktest bij het Vista College in Heerlen stond in het teken van de Limburgse tafelaardappelen, die speciaal voor deze proef afgelopen zomer door Wynand Vogels in Wijnandsrade op de proefvelden geteeld zijn. Brigitte Kroonen-Backbier van de Wageningen Universiteit (WUR) heeft deze pilot begeleid en uitgevoerd. Het gaat om de aardappelrassen Melody, Jazzy, Lady Christi, Musica. LaVie, Emanuelle, Camelia en Colomba. De Chefs van Gerardushoeve, Parkhotel Valkenburg & Vista College hebben samen met studenten van het Vista College de verschillende gangen op een culinaire manier bereid. Omdat de aardappel centraal stond, werd deze op verschillende manieren bereid en gepresenteerd; verwerkt tot een salade, gekookt en gepoft. De aardappelen werden vervolgens geproefd en beoordeeld door de chef-koks en het testpanel op onder meer geur, kleur en smaak!
RVS-ZL: “Onze gemiddelde maaltijd heeft zo’n 33.000 kilometer gereisd. Dit betekent dat 300 gram meer dan 110 kilometer aflegt, om uiteindelijk op ons bord te belanden. Wij kunnen dit ook anders doen. Als we gebruikmaken van regionale producten, dan kunnen we ons regionale voedselsysteem zo ontwikkelen dat we seizoensgerechten eten en producten eten van onze eigen, regionale bodem.”
Tafelaardappel test
“De aardappel is een innovatief product. We bekijken welke soort goed groeit op onze lössgrond. In Zuid-Limburg worden voornamelijk friet aardappelen geteeld, omdat deze minder ziektedruk heeft. Dus we zijn op zoek naar resistente soorten aardappelen. De aardappel moet er ook perfect uitzien en lekker geuren en smaken. De proefvelden welke zijn opgezet gaan we voortzetten in Wijnandsrade, waar we de zoektocht proberen te voltooien, op zoek naar de beste tafelaardappelen. We zitten dus aan het begin van een vraaggestuurde keten. Wat heb je nodig om de horeca te overtuigen? Waar ligt de uitdaging? Het gaat immers om het onderbrengen van de Limburgse identiteit en de trots om regionale producten te produceren en te consumeren.”
LLTB: “Wij delen dezelfde visie, dat de limburgse producten met trots en toewijding geproduceerd en samengebracht gaan worden. Door vraaggestuurd produceren krijg je een langjarige samenwerking en kun je samen stappen zetten. Zo krijgt de boer en teler ook een eerlijke prijs. En als we de perfecte aardappel vinden, dan zal de juiste branding een vervolg krijgen. We geloven in de kracht van het Regionale Voedselsysteem en we kunnen samen met de strategische partners en deelnemers het verschil maken.”
RVS-ZL: “Aan het einde van de kook- en smaaktest zijn drie aardappelrassen uitgekozen door de top-chefs:
- Jazzy: vastkokend en zeer smaakvol aardappeltje (romig). Koken, bakken et cetera.
- Musica: vastkokend, mooie gele kleur. Frituren, bakken, grillen.
- Colomba: iets kruimig, fluffy resultaat. Koken en pureren.
Bij het proefpanel werden de rassen Colomba en Jazzy gekozen. Belangrijk is om dit verder te onderzoeken en te bekijken of deze rassen ook op grote schaal te telen zijn. Er is een volgende stap te zetten. We trachten middels RVS-ZL te verbinden, te verknopen en uiteindelijk te verkopen.
Kortom: het gaat hierbij om een transitie naar een regionaal voedselsysteem dat zich richt op de vier onderstaand beschreven perspectieven van het ecosysteem. Wat beter is voor ons, nu en zeker ook voor de toekomst van ons allen. Doel van RVS-ZL is om een belangrijke bijdrage te leveren aan deze vier perspectieven:
- transitie in de landbouw; regeneratief en kringlooplandbouw
- voor de maatschappij gericht op wonen-werken-verblijven (=toerisme)
- economisch rendabel, met innovaties en nieuwe business- en verdienmodellen
- voor het landschap en milieu; behoud en beheer voor onze kinderen, voor de toekomst! In Zuid-Limburg ook belangrijk voor de jaarlijkse inkomsten van € 2.2 miljard uit het toerisme!”
Deelnemen aan RVS-ZL
Het Regionale Voedselsysteem Zuid-Limburg is een samenwerkingsverband van schakels uit de regionale voedselketen, de overheid, het toersime, het bedrijfsleven en het onderwijs. Samen dragen zij bij aan gezonde, voedzame producten van eigen bodem. Deze producten worden in de markt gezet tegen eerlijke prijzen voor alle partijen, van boer, teler, kweker en bakker tot restaurateur en winkelier. Daarnaast zijn ze duurzaam, omdat de producten binnen de eigen regio blijven. Provincie Limburg, LLTB, Rabobank en Visit-Zuid-Limburg dragen onder de vlag van RVS-ZL bij aan een krachtig Zuid-Limburgse agrifoodsector. RVS-ZL gaat bovendien een fijnmazig netwerk opbouwen, genaamd Food Hub. Daar is de groothandel onderdeel van. Via dit programma faciliteren we de marketing, inclusief een keurmerk, logistiek, een foodhub en andere services. Zo willen we de Zuid-Limburgse boeren, telers, tuinders, kwekers en leveranciers verbinden met de consument en de markt. Word ook lid en neem deel aan het programma. Sluit je aan bij RVS-ZL en geniet van veel voordelen en draag bij aan de opbouw van het regionale ecosysteem. Doe, teel en werk mee aan een betere balans door uit eigen regio. Meld je hier aan.
Een woord van dank
Wij danken onze strategische partners LLTB, Visit Zuid-Limburg, Rabobank en Provincie Limburg. Tevens danken wij Vista College Heerlen en de deelnemers die de producten geleverd hebben:
- Brood van de Bisschopsmolen / Grainlabs > mooi voorbeeld van brood uit reststromen dat grote voedingswaarde heeft
- Oesterzwammen van Zwamburg
- Vlees van Slagerij Kusters
- Vlaai én de knapkoek van Bakkerij Mestrom